Bilinmeyen Numaralardan Bilinmeyen Taktikler

Eminim benim gibi siz de bunaldınız ve sıkıldınız bu 118 ile başlayıp sonu önemli olmayan para tuzaklarından. Reklamlarda ünlülerden sıradan adamlara güzel bayanlardan yumuşak olanlara kadar yelpazesi geniş bir kitle. bizler nasıl kandırdıklarını öğrenmek istermisiniz ? Başlayalım ;

118’li Numaralara Süre Sınırlaması Şart

Telekomünikasyon Kurulu tarafından diğer işletmecilerle ayrım gözetmeme ilkesi çerçevesinde tahsis edilen 118’li numaralar ile çeşitli firmalar rehberlik servislerini hizmete soktular. Her operatörün farklı fiyat tarifesi uyguladığına dikkat çeken Tüketici Şikayetlerini İzleme ve Değerlendirme Derneği (Sikayetvar.com Derneği) Başkanı Dr. Ömer Deveci, “Bilinmeyen numaralar hizmeti sunan operatörler hizmetten yararlanmak amacıyla kendilerini arayan kişileri çeşitli söylem ve tanıtımlarla oyalayarak gelirlerini artıyor. Süre sınırlaması yapılmalı” dedi.

 

Süre Sınırlaması Şart

Bilinmeyen numara hizmeti farklı operatörler tarafından verilmeye başlanması ile birlikte “bilinmeyen numaralar” kar amacı ile kullanılarak gelir sağlama kapısı haline geldi. Tüketici Şikayetlerini İzleme ve Değerlendirme Derneği (Sikayetvar.com Derneği) Başkanı Dr. Deveci, bu hizmeti sunan operatörlerin telefonda tanıtım ve reklam içeriği ile vatandaşları telefonda bekletmeye zorunlu kıldıklarını ve hizmet verme aşamasına da çeşitli söylemlerle ek süre kazanmaya çalıştıklarının altını çizdi.

Bir Çağrıdan 1.24 TL Kazanç Sağlanıyor

Dr. Deveci, 118 ile başlayan numaralarla rehberlik servisi veren işletmelerin genelinde yaptığı araştırma sonrası verilen hizmetin çok kısa sürmesine rağmen işletmeler tarafından sürenin mecburi olarak uzatıldığını kaydetti. Deveci, “Call centerlar kendilerini arayan kişileri telefonda oyalamak için çeşitli taktikler geliştirmiş. Konuşulan sürenin uzatılması ile faturalar kabartılıyor. ile başlayan numaralarla rehberlik servisi veren işletmecilerin 2010’daki toplam çağrı sayısı 13 milyon 600 bin 297 olurken toplam gelirleri 17 milyon 334 bin TL. Çok büyük bir pazar olması kıyasıya rekabetin yaşanmasına neden oluyor. Bu rakamlara göre 1 çağrı sayısından yaklaşık 1.24 TL elde ediyor” dedi.

Şirketlerin Çağrı Süresini Uzatma Taktikleri

118’li numaralar ile rehberlik hizmeti veren numaraları aradıklarında benzer tablo ile karşılaştıklarını bildiren Deveci, “Tüm operatörleri arayarak gerçekleştirdiğimiz araştırmaya göre çok kısa sürede bitebilecek bir numara sorgulatma call centerlar tarafından uzatılma çabasında. Görüşmeler ortalama 1 ile 3 dakika arasında gerçekleşiyor. İlk olarak şirketler firmalarını tanıtıcı reklam ve tanıtım dinlettiriyorlar. Call centera ulaşıldıktan sonra ise görevli adını ve görevini belirterek tanıtıcı söylemlerde bulunuyor. Vereceğiniz isim sorgulaması yapılırken kontrol ve bilgiye ulaşma süresi de ekleniyor. İstenilen numara sorgulanırken birçok seçeneği telefonda sunan görevli karşısında numara seçimi yaparken de bir ek süre daha ekleniyor. Daha sonra ise istenilen numarayı veren görevli ek bilgilendirmeye gidiyor. İstenilen numarayı kendilerinin bağlayabileceği teklifinde bulunuyorlar ve başka bir isteğin olup olmadığını sorarak da süreyi uzatıyorlar. Ayrıca www.sikayetvar.com’a gelen bazı şikayetlere göre de call centerlar arayan kişinin istediği ismi alırken anlaşılmadığını belirterek süreyi uzatıyorlar” şeklinde konuştu.

Numara İle Sorgulatma Süreyi Kısaltır

İsim ile sorgulatmadan dolayı da mağduriyetlerin yaşandığını kaydeden Deveci, şöyle devam etti: “Numara ile sorgulama hizmetinin kullanılması gerektiğinin altını çizdi. “İsim ile sorgulatma yapılırken call centerlar bazen kişinin söylediği ismi farklı anlayabiliyor ve kişi ile call center arasında anlaşmazlıklar çıkabiliyor. Bu sorunu yaşayan vatandaşlar call centerların eğitim almasını istiyor. Ayrıca, aboneler bilinmeyen numara servislerini cep telefonundan ya da sabit telefondan arayarak bu hizmeti aldıkları takdirde arama başına ya da dakika başına, hizmeti sunan firmanın tarifesine göre ücretlendiriliyor. Arama yapılmadan önce bunların dikkate alınması gerekiyor”

Kaynak

Bugün 0 kez okundu