Başarının temel stratejileri
1. BAŞARI, SİZİNLE BAŞLAR
Başarılı insan ; Olumlu düşünmeyi uygular :
Başarıyla aranızda tutumunuz yer alır; kişi olumlu tutum ve düşüncelere sahipse, zorluklarla uğraşmayı seviyor ve onların üstesinden gelmekten haz duyuyorsa, başarıların yarısı gerçekleşmiş sayılır. Olumsuz düşünme, kritik anlarda bulutların oluşmasına neden olur. Olumsuz düşünme, umudu kırar, yaşamdan zevk almayı engeller.
Olumlu düşünme kişilere, zekaya bağlı olmaksızın herkes tarafından öğrenilebilir. Olumlu düşünceyi başlatmak ve geliştirmek için on kural vermek isterim.
Olmak istediğimiz kişiye yaraşır şekilde yürüyün konuşun ve davranın, olumlu ve başarılı düşünceleri aklınızdan çıkarmayın. Etrafa mutluluk güven ve amaç saçın. Karşılaştığınız her insana dünyada en önemli insan oymuş gibi davranın. Karşılaştığınız her insanın, kendisinin aranan, önemli ve takdir edilen bir kişi olduğunu hissetmesini sağlayın. Herkesin en iyi yönünü görün. Sağlığınız bozuksa, bunu sadece en yakınlarınızla paylaşın, herkese bahsetmeyin. Yeni fikirler bulabilmek için her yöne bakın. Pireyi deve yapmayın. Verici olmayı geliştirin, kendisine yardım etmeye çalışan bir insana kim karşı koyabilir?
Olumlu düşündüğünüzde, sonuçlar üretebilirsiniz. Kendinizi tepkiler üreten değil, etkiler üreten biri konumuna koyarsınız. Rüzgarın yönünü tayin edemeyiz ama gemilerin seyrini ayarlayabiliriz.
Başarılı insan ; Başarısızlığın hakkından gelmeyi bilir :
Bir insanın başarısını belirleyen en önemli etkenlerden biri, başarısızlığını nasıl karşıladığıdır. Başaramama korkusu, eleştirilme korkusu, risk alma korkusu, kendine gelen güveni yitirme korkusu başarısızlığın nedenleridir. Üstesinden gelmek için başarısızlığın ne olduğu anlaşılmalı, zayıflarınızın farkında olmalısınız. Başarısızlığın karşısına yeni ayarlamalar, farklı yöntemlerle tekrar çıkın, oyuna tekrar girin. Cesaretsizliğinize sebep olacak, başarının hemen olması gerektiği inancından, fırsatın kaçmış olduğu inancından kurtulun.
Başarılı insan ; Görüş sahibidir :
Kendi nesillerini en güçlü ve kalıcı etkilemiş insanlar ‘görmeyi başaranlar’ olmuştur. Görüşü olmayan bir insan sadece yaşadığı anı ve dokunabildiği nesneleri görür. Görüş sahibi insanın karşısında bütün dünya kendisine açılmış durmaktadır.
Başarılı insan ; Hedef sahibidir :
Hedefler, insanlara amaç kazandırır, yapılan ise değer katar, önceliklerimizi korur, gücümüzü kanalize eder ve arttırır. Hedefler ilerlemeyi ölçmede bize yardımcı olur, iletişimde yardımcı olur, faaliyetten çok, sonuca önem vermemizi sağlar.
Başarılı insan ; zaman yönetimini bilir :
Başarılı insanlar zamanın değerinin farkındadır, zamanı kullanmak için, ajanda kullanın, evden uzak çalışın ve güne erken başlayın. İşinizdeki kesintiler büyük zamanlarınızı boşa harcar. Bunu gidermek için sekreter tutun, blok zamanlarla çalışın. Önceliklerinizi bir liste yapın. Belirlediğiniz önceliklere göre işinizi yapın. Sürüncemede iş bırakmayın. Bazen önceliklere göre değil, hoşunuza giden sıraya göre işlerinizi yaptığınızı unutmayın.
2. BAŞARI, BAŞKALARIYLA DEVAM EDER
Başarılı insan ; ilişkilere değer verir :
Diğerleriyle ilişkilerinizi nasıl yürüteceğinizi öğrenirseniz hangi işte, alanda veya meslekte olursa olsun, başarıya giden yolun %85’ini geride bırakmışsınız demektir.
İnsanlarla iyi ilişkiler kurmanın yolları; onlara büyük önem vermek, onlar hakkında çok şey bilmek, kendisiyle karşılaştığımız hiçbir bireyin değerini küçümsememektir.
Başarılı insan ; iletişim becerilerini geliştirir :
İletişimde büyük mücadele sizi dinlemekte olanların aklını, geçmişini ve düşünme yöntemlerini anlamaktır. Bunları bilirseniz, pek çok iletişim tıkanıklığından uzak kalabilirsin.
Sürekli konuşursanız, karşınızdakini dinleyemezsiniz, karşıdaki insanı rahatlatın ve onu dinlemeye niyetli olduğunuzu gösterir. Neye varmak istediğinize çabuk gelin, ara sıra tekrar ederek ne dediğinizin anlaşılmasını sağlayın. Küçük çaplı gruplarla iletişim beceri geliştirmeyi deneyin.
Başarılı insan ; güdülemeye inanır :
Kendisi güdülenmemişken başkasını motive edemez. Başkalarını motive etmeye iletişimde açık olmakla başlayın, kendinize bir amaç adayın. İnsanlar onlardan beklentilerimiz oranında yanıt verir. Dostça rekabet oluşturur. İnsanların sonuçları ve ödülleri yaşamasını sağlayın. İnsanlar sonuçları gördüklerinde işlerine devam edebilir. Onlara inanın ve önemli olduklarını hissettirin. Bu temel becerileri uygulamadan insanları motive etmekte zorluk çekersiniz. İnsanın duygularına seslenmek, gereksinimlerine hitab etmek, yararları üzerinde durmak ve yeteneklerine cevap vermek motivasyonu sağlar. İnsan kendini motive etmek için önce başlamalı , hevesi gelmesini beklememeli. Aciliyet duygusu hissetmelidir.
Başarılı insan; liderliğini gösterir :
İnsanlar programları değil onlara ilham veren liderleri özlerler. Liderlik etkidir. Gerçek lider kendisini izlemeleri yönünde diğerlerini etkileyebilen kişidir. Liderlerin temel prensipleri değişmez, fakat tarzları değişebilir.
Beş liderlik tarzı vardır.
a) Baskıcı lider; Mutlak itaate dayanır.
b) Anlaşmacı lider; Müzakereye dayanır.
c) İkna edici lider; Diğerlerini motive etmeye dayanır.
d) Örnek olan lider; Takipçilerin işlerine dayanır.
e) Güçlendirici lider; Güdüler ve başarmaları için donanım sağlar.
Ortam ve şarta göre uygulanan liderlik tarzı değişiklik gösterebilir.
Nihai başarı stratejiniz, yaşayacağınız olaylar ile sizin, başka hiç kimsenin yerine getiremeyeceği, belirli bir amaç için doğmuş olduğunuza inanmanızda somutlanır.
Yaşamdan hak ettiğinize inandığınız şeyleri alamasanız bile, beklediğiniz şeyleri alırsınız
Not : Başarı İçin Stratejiler – Jim Dornan kitabından alıntılanmıştır.
Bugün 0 kez okundu
Bir yanıt yazın